villa Amsterdam under construction

    UNDER CONSTRUCTION

    An ambitious project with luxury appeal, the design of this private 800-sqm villa evolved from an initial inquiry for a complex extension to a complete renovation including garden architecture.
    With an indoor swimming pool and health club...more

    UNDER CONSTRUCTION

    An ambitious project with luxury appeal, the design of this private 800-sqm villa evolved from an initial inquiry for a complex extension to a complete renovation including garden architecture.
    With an indoor swimming pool and health club dotting their wish list, the client, a small family in Amsterdam, wanted ‘anything but your usual home’. Yet a conversion at full throttle – resulting in a 500m2 annex to the house in the shape of a waterproof basement – proved to be more than a keen solution to an intricate practical problem.
    The so-called underwater extension became the designer’s answer to the problem of building restrictions on the plot that faces water on two sides. It also underlines their solution-led approach and bold design choices; a quality further expressed by combining no nonsense materials with precious ones. For instance, in the case of the swimming pool, opposing walls are constructed of concrete and Onyx, a semi-precious stone from Iran. Other materials used include stone, steel, wood, leather and brass.

    Design team: John Maatman, Carlijn Kriekaard
    Photography: Bearandbunny
    Amsterdam / 2015


    Reconstruction Office

      RECONSTRUCTING THE OFFICE
      The first thing we did when we started with the design of this Amsterdam South office building was to consider which building components we could reuse. The office layout previously existed of modular walls, from which we...more

      RECONSTRUCTING THE OFFICE
      The first thing we did when we started with the design of this Amsterdam South office building was to consider which building components we could reuse. The office layout previously existed of modular walls, from which we recycled the doors and the glass partitions. Along with the existing components we developed a few new wall types that reflect the bringing together of old and new, natural and synthetic. For the new layout we chose materials according to their raw and unprocessed qualities, and created a blank canvas for the employees to provoke their creative thinking. The layout has an open plan set-up to increase contact between departments, and the different wall types create a stimulating balance of materials and views/separations. New walls range from plywood elevator and stairs areas to glass partitioned workplaces, meeting rooms made of recycled greenhouse walls, and green plasterboard and polypress separation walls.

      Design team: John Maatman, Carlijn Kriekaard, Merijn Verduyn
      Photography: Bearandbunny
      Amsterdam / 2015


      Grand Cafe Usine
      • photographed by Arjen Schmitz

        USINE, LE PLUS GRAND CAFE DU MONDE
        In 2009 our team transformed the ground floor of the former Philips light tower, a monumental building in Eindhoven that once functioned as a light-bulb factory, into Grand Cafe Usine. We based...more

        USINE, LE PLUS GRAND CAFE DU MONDE
        In 2009 our team transformed the ground floor of the former Philips light tower, a monumental building in Eindhoven that once functioned as a light-bulb factory, into Grand Cafe Usine. We based the project on a brief that asked for a coherent concept that would appeal to a broad target group: a plan that would unite food, service, graphic language and interior design into a pleasing and exciting entity. We drew inspiration for the venue from a vintage Philips poster announcing 'Philips, le plus grand usine du monde', meaning the largest factory in the world or the people's factory and came up with the name Usine, le plus grand café du monde. An expansive entrance area underpins the existing architectural language and heightens the atmosphere of grandeur and spaciousness. While selecting materials and developing details, we took great pains to ensure that their contemporary interior would be a seamless match for the traditional architecture and familiair features of the building. The way in which the design melds old and new creates an ambiance worthy of a venerable establishment hallowed by time.

        Design team: John Maatman, Carlijn Kriekaard
        Photography: Arjen Schmitz
        Eindhoven / 2009


        Achtung!

          UNDER CONSTRUCTION 2015

          ...more

          UNDER CONSTRUCTION 2015


          Ulla Models and Dutch Casting Headquarters
          • copyright Model Scouting Beheer b.v.
          • copyright Model Scouting Beheer b.v.
          • copyright Model Scouting Beheer b.v.
          • copyright Model Scouting Beheer b.v.
          • copyright Model Scouting Beheer b.v.
          • copyright Model Scouting Beheer b.v.
          • copyright Model Scouting Beheer b.v.
          • copyright Model Scouting Beheer b.v.
          • copyright Model Scouting Beheer b.v.

            ULLA  MODELS AND DUTCH CASTING AMSTERDAM
            When internationally operating model agency Ulla Models joined habitat with casting agencies Dutch Casting Agency and Casting Studio at an industrial building in the rugged district of Amsterdam-Noord, the challenge was clear: How...more

            ULLA  MODELS AND DUTCH CASTING AMSTERDAM
            When internationally operating model agency Ulla Models joined habitat with casting agencies Dutch Casting Agency and Casting Studio at an industrial building in the rugged district of Amsterdam-Noord, the challenge was clear: How to shelter three separate agencies within the communal headquarters, each having their own list of needs and demands. The 400m2 square-shaped room needed to accommodate four freestanding offices, a meeting room, photo studio and service area including printing facilities. Most eye-popping feature is probably the communal indoor greenhouse, which sits at the center of the space. Fostering a healthy daily lunch with office-grown herbs and veggies, it shapes the face of the office as much as the mood of its employees.

             


            Bachelor LOFT

              BACHELOR LOFT, AMSTERDAM
              When we were asked to transform this slightly shabby Amsterdam apartment into a modern urban loft for a single, professional male, we set out to restore the classic yet minimal look of the place. By utilizing...more

              BACHELOR LOFT, AMSTERDAM
              When we were asked to transform this slightly shabby Amsterdam apartment into a modern urban loft for a single, professional male, we set out to restore the classic yet minimal look of the place. By utilizing earthy, natural materials such as unpolished  wood and rough-hewn slate, a rugged, masculine feel was created. An eclectic mix of modern and vintage furniture provides the loft with a timeless, elegant appeal that still holds up today, more than a decade later.

              Design Team: John Maatman, Annekatrien van Meegen
              Photography: Hotze Eisma
              Amsterdam / 2000


              Family LOFT
              • Photographed by Yvonne Witte

                FAMILY LOFT, AMSTERDAM
                A relatively small apartment (90 square meters), located in one of the most crowded and vibrant areas of Amsterdam, not designed to house children: perhaps not the ideal location for a family of five. We managed...more

                FAMILY LOFT, AMSTERDAM
                A relatively small apartment (90 square meters), located in one of the most crowded and vibrant areas of Amsterdam, not designed to house children: perhaps not the ideal location for a family of five. We managed to turn it into one, though. By making efficient use of space, this modest house now contains a large open kitchen and living room, a comfortable bathroom, plenty of closet storage and four beds. The sweeping waterfront view through the floor-to-ceiling windows tops it all off. Small space, big potential.

                Design Team: John Maatman
                Photography: Yvonne Witte
                Amsterdam / 2010


                Achtung!

                  1 2 3  ACHTUNG !
                  We were approached by Amsterdam creative agency ACHTUNG! to redesign their office space into a more efficient layout in an effort to improve employee communication and knowledge exchange. We eliminated the hierarchical seating arrangement...more

                  1 2 3  ACHTUNG !
                  We were approached by Amsterdam creative agency ACHTUNG! to redesign their office space into a more efficient layout in an effort to improve employee communication and knowledge exchange. We eliminated the hierarchical seating arrangement of senior and junior employees and designed three enormous custom-made office tables instead: one table that brings together all account managers, a second table that can seat the entire team of interactive developers, and, last but not least, a lunch table that is big enough to fit the entire company. Three new tables as the three steps to an open and thriving company culture.

                  Design team: John Maatman, Carlijn Kriekaard
                  Photography: Bearandbunny
                  Amsterdam / 2008


                  Dressed Chair

                    DRESSED CHAIR

                    Design team: John Maatman, Carlijn Kriekaard
                    Photography: Bearandbunny
                    Amsterdam / 2007

                    ...more

                    DRESSED CHAIR

                    Design team: John Maatman, Carlijn Kriekaard
                    Photography: Bearandbunny
                    Amsterdam / 2007